Marliinin kalastus

0

Koronaepidemian myötä kalastusreissut eksoottisiin ulkomaankohteisiin ovat jääneet viime aikoina pelkäksi haaveeksi, ja lämpimien vesien vonkaleita on pyydetty lähinnä turkooseissa, höyhensaaria ympäröivissä merissä. Marliinit ovat ulkomaille suuntautuvilla kalastumatkoilla himoittuja saaliita, mutta eri luonnonsuojelujärjestöt ovat ilmaisseet huolensa myös marliinien kohtalosta. Seuraavien rivien myötä perehdymme lyhyesti siihen, millainen kala on kyseessä, ja millaisia kysymyksenasetteluja lajin tulevaisuus herättää.

Vaikka veri vetäisi kiristelemään siimoja kaukomaille, toimivat kotimaamme vesistöt oivallisina näyttämöinä kalastusharrastukselle. Luonnonvarakeskuksen vuonna 2016 julkaiseman tilaston mukaan noin 1,5 miljoonaa suomalaista harrastaa vapaa-ajankalastusta, joten jonkinnäköiset onkivehkeet kuuluvat monen kotitalouden perusvarustukseen.

Innokkaimmat kalastuksen harrastajat suuntaavat mielellään kalareissuille myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Monen etelään matkaavan urheilukalastajan mielessä siintää ajatus esimerkiksi miekkakalan tai marliinin nappaamisesta, ja joidenkin kohdalla kyse on lähes ”kerran elämässä” -tasoisen haaveen toteuttamisesta.

Harrastuksia on tarjolla nykymaailmassa jokaiseen makuun, etenkin teollistuneissa, vauraissa länsimaissa. Joku soittaa viulua, yhtä kiinnostaa marliinin kalastus ja toista puolestaan nettikasinot ilman rekisteröintiä. Harrastukset eivät tietenkään ole onneksi toisiaan poissulkevia, ja halutessaan taitojaan voi kokeilla vaikka kaikkien edellä mainittujen parissa.

Marliinin levinneisyys ja esiintyvyys

Seuraavaksi käymme lyhyesti läpi neljän marliinilajin, musta-. sini- juova- ja valkomarliinin, levinneisyysalueet. Käsittelemme myös sitä, millaisia huolenaiheita marliinien esiintyvyyteen liittyy tehokalastuksen seurauksena.

Mustamarliini (Istiompax indica)

Mustamarliinia tavataan trooppisilla ja subtrooppisilla, indopasifisilla merialueilla.

Sinimarliini (Makaira nigricans)

Myös purjemarliinin nimellä tunnettua sinimarliinia tavataan muun muassa Intian valtameren eteläisillä alueilla ja Atlantin valtameressä. Atlantissa sen elinalue on määriteltävissä Rio de la Platasta Espanjan luoteisrannikkoon ja Newfounlandin eteläosiin.

Juovamarliini (Kajikia audax)

Juova- tai raitamarliinia tavataan Tyynessämeressä, Intian valtameressä sekä Etelä-Afrikan eteläpuolisella Atlantilla.

Valkomarliini (Kajikia albida)

Pienissä parvissa liikkuvaa valkomarliinia esiintyy läntisellä Välimerellä ja Atlantin trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Tarkemmin sanottuna levinneisyysalue ulottuu lännessä Newfounlandista Buenos Airesiin, idässä puolestaan Biskajanlahdelta aina Hyväntoivonniemelle saakka. Usein alle satakiloiseksi jäävä valkomarliini on selvästi pienin marliinilajeista.

Marliinien tulevaisuus herättää huolta

Marliini lukeutuu niihin valtamerten suurin petokaloihin, joiden määrän vähenemisestä on oltu huolestuneita jo vuosikymmenten ajan. Tästä kertoo esimerkiksi se, että kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut juovamarliinin huomattavan harvalukuiseksi lajiksi.

Myös Greenpeace lisäsi vuonna 2010 juova-, valko-, mustamarliinin sekä joidenkin merialueiden sinimarliinit merenelävien punaiselle listalleen. Joissakin maissa juova-, sini- ja mustamarliinin kaupallinen kalastus on kielletty kokonaan.

Laajojen merialueiden ja pyyntimetodien valvonta on ymmärrettävästi äärimmäisen haasteellista. Jääkin nähtäväksi, onko marliinilajien laajempi katoaminen vain ajan kysymys.

Hemingway toi marliinin suomalaisen lukijakunnan tietoisuuteen

Eksoottinen marliini pamahti laajamittaisesti myös suomalaisten tietoisuuteen Ernest Hemingwayn vuonna 1952 ilmestyneen Vanhus ja meri -romaanin myötä. Hemingwayn pääteoksiin lukeutuvassa klassikossa kuvaillaan kuubalaiskalastaja-Santiagon epäonnista marliininpyyntireissua.

Teoksessa kalastajavanhus onnistuu kukistamaan saaliinsa useita päiviä kestäneen väsytystaistelun päätteeksi. Luonnon kiertokulku näyttää kuitenkin kyntensä, sillä hait pistelevät veneen reunaan kiinnitetyn marliinin suuhunsa paluumatkan aikana.

Hemingway tunnettiin innokkaana kalamiehenä, joka kalasti 1930-luvulla juova- ja sinimarliineja Kuuban, Bahamasaarten ja Floridan eteläkärjessä sijaitsevan Florida Keys -saariryhmän alueella.

Share.

About Author

Leave A Reply