Parhaat kalastuskohteet Helsingissä ja lähiseuduilla

0

Pääkaupunkiseutu ei välttämättä aivan ensimmäisenä tule mieleen silloin, kun puhutaan Suomen kala-apajista. Helsinki lähiseutuineen tarjoaa kuitenkin yllättävän monipuolisesti vaihtoehtoja kalojen narraamiseen niin onkimiseen, pilkkimiseen kuin viehekalastukseenkin. Niinkin keskeisiltä vesistöalueilta kuin Töölönlahdelta tai Mustikkamaalta on mahdollista pyydystää muun muassa kuhaa, suuria särkikaloja ja haukea. Lauttasaaren sillalla voi bongata etenkin keväisin ja syksyisin suuria silakoita havittelevia onkijoita seisomassa rivissä, jonka lisäksi myös esimerkiksi Suomenlinnan rantakallioille ja Ruoholahden kanavan kupeeseen hakeutuu sään suosiessa usein innokkaita kalamiehiä ja -naisia.  

Hyviä kalavesiä Helsingin seudulla kuitenkin riittää. Mikäli on valmis suuntaamaan keskustan tuntumasta hieman syrjempään, tarjoaa pääkaupunkiseutu kalastajille kerrassaan erinomaisia kala-apajia. Tällä sivulla tutustutaan tarkemmin Helsingin ja sen lähialueiden kalastusmahdollisuuksiin. 

Kalastamaan poutasäällä 

Jokainen kalastaja tietää, että kalastaminen on miellyttävintä silloin kun sää on leuto ja poutainen. Helsingin sää on kuitenkin tunnetusti ailahteleva, ja etenkin tähän aikaan vuodesta mereltä puhaltava viima tuntuu helposti luissa ja ytimissä. Mikäli lämpötila putoaa äkillisesti ja kalastaminen alkaa tuntua nautinnon sijaan kärsimykseltä, kannattaa siinä tapauksessa ehdottomasti suosiolla jatkaa kalojen narraamista paremmalla säällä. Tällöin voi suunnata lämpimiin sisätiloihin ja etsiä itselleen vaihtoehtoista viihdettä. Kalastusta harrastavan kohdalla se voi tarkoittaa vaikkapa hauskaa puhelimeen ladattavaa kalastuspeliä. Toisen hyvän vaihtoehdon tarjoaa myös vedonlyönti vaikkapa jossain tämän viikonlopun suurimmista urheilutapahtumista. 

Runsaasti eri kalalajeja 

Urbaani ympäristö ei tarkoita sitä, etteivätkö sen vesistöissä viihtyisi monipuolisesti eri kalalajit. Helsinki, Espoo ja Vantaa tarjoavatkin kalastuksen ystäville lukemattomia varteenotettavia kalastusalueita, joissa uiskentelee jopa kymmeniä eri kalalajeja. Kalastuskohteen voikin valita esimerkiksi sen mukaan, millaisia kaloja toivoo saavansa haaviin kalareissultaan. 

Silakka on kenties tyypillisimmin Itämeren rannikolla sijaitsevaan Helsinkiin yhdistettävä kalalaji. Aivan erityisen tunnettu silakanlitkauspaikka on Lauttasaaren silta, mutta silakkaverkkoja näkee levitettävän pääkaupunkiseudulla monessa muussakin paikassa. Myös ahventa ja haukea nousee pääkaupunkiseudun vesistöistä melko runsaasti. Heti alkukeväästä jään sulamisen jälkeen haukeen törmää muun muassa Vantaanjoen suulla ja hieman myöhemmin sään lämmettyä monesta eri paikasta rantakaislikoiden tienoilta. Muun muassa Vanhankaupunginlahti, Arabianranta, Kulosaari ja Laajalahti ovat varteenotettavia vesistöjä haukea ja ahventa havitteleville.

Mikäli haaveissa siintää kuha, kannattaa sitä lähteä pyydystämään heittokalastusvälineiden tai verkkojen kera jossakin pääkaupunkiseudun lukuisista lahdista ja poukamista. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Vanhankaupunginselkä, Vartiokylänlahti, Laajalahti ja Seurasaarenselkä ja varmin ajankohta kuhan pyyntiin ajoittuu kesäkuun alkupuolelta aina elokuuhun saakka. 

Lohta, taimenta ja siikaa sen sijaan löytyy Helsingin seudulta hieman vähemmän, mutta asiaan perehtyneet löytävät kyllä oikeat kalastusajankohdat ja apajat myös niiden kalastamiseen. Yksi hyvä vaihtoehto esimerkiksi kirjolohen kalastamiseen sijaitsee Espoon Kaitalammella. Toinen erityisen suosittu kohde on Vantaanjoensuu, jonka kupeesta voi hyvässä lykyssä pyydystää jokeen kutemistarkoituksessa siirtyneitä vaelluskaloja.  

Helsingin seutu yllättää monipuolisuudellaan 

Mikäli Helsingin alueella ei ole aiemmin tullut kalastettua ja kaipaa vielä lisätietoa pääkaupunkiseudun kalavesistä ennen kalaan lähtemistä, löytyy netistä runsaasti hyviä vinkkejä Helsingin seudun kalastukseen liittyen. Monet pääkaupunkiseudulla asuvat ovat innokkaita kalastajia, ja verkossa kalastusaiheisilla keskustelufoorumeilla jaetaankin aktiivisesti ajantasaista tietoa aiheeseen liittyen.

Kalastuksesta puhuttaessa keskusteluissa nousevat yleensä pinnalle etenkin Lapin legendaariset joet, Saimaan kalarikas järviseutu sekä Varsinais-Suomen upea rannikkoseutu, jolloin pääkaupunkiseutu jää hieman niiden varjoon — aivan syyttä. Jo pelkästään Helsingin kaupungin edustalla kalavesistöjä on tarjolla jopa yli 15 000 hehtaarin edestä. Kun tähän lisätään vielä Espoon ja Vantaan rannikko- ja sisävesialueet, riittää runsaita kala-apajia varmasti jokaiselle kalastuksesta kiinnostuneelle. Näin ollen pääkaupunkiseudulta ei välttämättä tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, kun hyvät kalavedet löytyvät aivan kotikulmilta! 

Share.

About Author

Leave A Reply