Kalastus on mainio harrastus, jossa ihminen pääsee helposti luonnon lähelle ja jossa saaliit on nähtävissä välittömästi aktiviteetin jälkeen. Monet lähtevät vesistön läheisyyteen rentoutumaan ja ottamaan taukoa arjen melskeistä. Kalastus on myös digitalisoitunut ja nykyään siihen on kehitetty erilaisia mobiilisovelluksia.
Älypuhelin on oleellinen osa monen arkea. Sillä voi maksaa laskuja, ostaa ruokaa ja tavata uusia ihmisiäkin. Mobiilisovellukset ovat yleistyneet huimaa vauhtia ja niitä hyödynnetään sekä töissä että vapaa-ajalla. Monet harrastukset saavat tukea eri mobiilisovelluksista ja kalastuksenkin ympärille on kehitetty erilaisia ratkaisuja.
Mobiilius on ulottunut lähes kaikkeen ja se helpottaa useita vaiheita, kuten kirjautumista ja tunnistautumista. Mobiilivarmenne ja verkkopankkitunnukset ovat olleet oivallisia ratkaisuja henkilöllisyyden varmistamiseen ja se toimii mainiosti esimerkiksi lainanhaussa. Tarkempaa tietoa lainoista voi lukea tästä linkistä: https://www.lainat.fi/.
Verkostointia Fishbrainilla
Fishbrainia voidaan pitää kalastuksen Facebookina ja se on nykyään parhaimpia sovelluksia verkostoitumiseen kalastajien keskuudessa. Sillä on useita miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa ja sitä suositellaan kalastuksesta kiinnostuneille ja sitä aktiivisesti harrastaville. Fishbrainilla julkaistaan kuvia kalasaaleista ja kuvien yhteydessä julkaisija voi kertoa saalistustavoistaan ja –paikastaan. Sisältöä voi jakaa valikoiden joko ystävien, perheen tai koko yhteisön kanssa. Lisäksi siellä voi saada inspiraatiota muiden julkaisemista kuvista.
Fishbrain antaa myös ennusteita kalastukseen yli 130 lajille. Sen voi ladata Android- ja iOS-käyttöliittymiin ja sitä on tarjolla sekä maksuttomana että premium-versiona, josta veloitetaan kuukausimaksua.
Tarkista sää Kalakelistä
Kalakeli-sovellus tarjoaa apua kalastajalle, jonka koukkuun eivät Ahdin antimet tartu helposti. Se tarjoaa nimensä mukaisesti säätietoja kalastukseen, mutta sieltä voi saada dataa kalansaalista viidentoista vuoden ajalta ympäri Suomen.
Kalakeli pyrkii kertomaan mahdollisimman tarkasti todennäköisyyden, jolla kala olisi nousemassa. Jos mittari painuu liian alas, voi suunnata energiansa muihin aktiviteetteihin. Mukavaa sovelluksessa on, että sitä voi käyttää nimenomaan suomalaiset kalastajat, sillä monet sovellukset on suunnattu pitkälti kansainvälisille käyttäjille. Hauska lisä Kalakelissä on se, että siinä voi ilmoittaa oman saaliin suoraan Suomen Suurin Kala –kilpailuun.
Tutustu solmuihin Fishing Knots –sovelluksella
Solmujen salaisuudet avautuvat paremmin Fishing Knots –sovelluksella. Sovellus kertoo tarvittavan solmun melkeinpä mihin tahansa kalastukseen tarvittavaan koukeroon, olipa tavoitteena koukku, vapa tai siima. Se kertoo esimerkiksi solmuista, joilla voi saada vieheen vipattamaan elävän oloisesti. Lisäksi Fishing Knots näyttää solmuja, joilla eri- tai saman paksuiset siimat voi yhdistää.
Solmuja on tarjolla moneen tasoon ja jotkut ohjeet vaativat tarkempaa tutkiskelua. Toiset solmut onnistuvat puolestaan mainiosti aloittelevaltakin onnenonkijalta. Fishing Knots ei vaadi edes nettiyhteyttä, joten se toimii syvienkin vesien äärellä. Sen pystyy lataamaan Android- ja iOS-järjestelmiin ilmaiseksi.
Vakoile kaloja Deeperillä
Deeper on kaikuluotainsovellus, jolla kaloja voi vakoilla älypuhelimesta. Käytännössä sovellus toimii siten, että veteen heitetään pallo kellumaan. Pallo kertoo tietoja veden syvyydestä, lämpötilasta sekä kalojen liikkeistä ja tiedot välittyvät puhelimeen.
Sovelluksessa voi tarkkailla myös maailmanlaajuisia kalasäätietoja ja kalastuskarttoja. Luovemmat kalastajat voivat ilmaista harrastustaan Deeperissä pitämällä kalastuspäiväkirjaa. Deeperin vahvuutena onkin, että sillä voi tehdä melkein kaikkea, mitä kalastukseen liittyy.
Kalastus voi olla ekoteko
Kestävä kalastus voi olla erinomainen ekoteko, sillä se voi omalta osaltaan auttaa Itämeren rehevöitymisongelmaa. Itämeri on tunnetusti monisairas vesistö, joka kärsii monista saastumiseen liittyvistä ongelmista. Apua tarvitaan paljon ja nopeasti.
Helppo tapa vaikuttaa asiaan on kalastaminen ja syöminen. Suomalainen silakka on erinomaista ruokaa ja jos se valmistetaan oikein, voi siitä saada unohtumattoman gourmet-elämyksen. Jos jokainen suomalainen söisi silakkaa edes kerran viikossa, poistuisi Itämerestä levää yli 20 miljoonan ämpärillisen verran.