Suomalainen järvikala ja kotikeittiöt

0

Suomalainen järvikala on erinomainen raaka-aine monipuolisiin kotikeittiön ruokiin. Esimerkiksi kuha, siika ja ahven ovat suosittuja kaloja, joita käytetään monissa perinteisissä suomalaisissa ruokalajeissa. Viime vuosien erilaiset tv-sarjat ovat tuoneet suomalaisen järvikalan entistä laajemmassa mittakaavassa hyväksytyksi ruoka-aineeksi, aivan samalla tavalla kuin aikuisten viihteessä ovat kolikkopelit tulleet entistä hyväksytyimmiksi vastuullisen pelaamisen tultua kuvioihin. Mutta miten järvikalat ovat oikeasti saatavilla, ja mitä niistä kotikeittiöissä tehdään?

Onko kuha järvikalojen ykkönen?

Kuha on herkullista paistettuna tai uunissa valmistettuna, ja sitä käytetään usein myös keittojen ja patojen raaka-aineena. Kuha on yksi Suomen suosituimmista kaloista ja sitä käytetään monissa perinteisissä suomalaisissa ruokalajeissa. Kuha sopii monenlaisiin ruokiin ja sen maku on herkullinen ja monipuolinen.

Eräs perinteinen suomalainen ruokalaji, joka valmistetaan usein kuhafileestä, on kuha-ahvenkeitto. Keitto valmistetaan yleensä kuha-ahvenliemestä, johon lisätään perunoita, porkkanoita ja muita kasviksia. Keiton päälle lisätään yleensä kuhafileitä ja se tarjoillaan ruisleivän kanssa.

Kuha sopii myös erinomaisesti paistettavaksi tai uunissa valmistettavaksi. Paistettu kuhafilee on herkullinen esimerkiksi sitruunan, tillin tai voikastikkeen kanssa tarjoiltuna. Uunissa kuhafileitä voidaan valmistaa esimerkiksi foliossa tai vuokassa, ja niiden päälle voidaan lisätä erilaisia mausteita ja kasviksia.Kuhan voi myös savustaa, ja savustetun kuhapihvin voi tarjoilla esimerkiksi perunamuusin tai raikkaan salaatin kanssa.

Tässä on yksinkertainen kuhafileen resepti, joka sopii erinomaisesti paistamiseen:

Ainekset:

 • 4 kuhafileetä
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 2 rkl voita
 • 1 sitruunan mehu

Valmistus:

 • Kuivaa kuhafileet talouspaperilla ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
 • Kieritä kuhafileet kevyesti vehnäjauhoissa.
 • Sulata voi paistinpannussa keskilämmöllä.
 • Paista kuhafileitä voissa noin 3-4 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kypsyneet läpikotaisin. Käännä fileet varovasti, jotta ne eivät hajoa.
 • Poista kuhafileet pannusta ja kaada pannulle sitruunan mehu. Sekoita mehu voisulan kanssa, kunnes kastike on tasaista.
 • Kaada kastike kuhafileiden päälle ja tarjoile heti esimerkiksi höyrytettyjen kasvisten kanssa.

Voit lisätä reseptiin myös muita mausteita oman makusi mukaan. Esimerkiksi tilli ja persilja sopivat erityisen hyvin kuhan kanssa.

Särki suomalaisten reseptiikassa

Särki on yksi Suomen yleisimmistä kalalajeista, mutta se ei ehkä ole niin tunnettu kuin esimerkiksi kuha tai siika. Särkeä käytetään kuitenkin monissa perinteisissä suomalaisissa ruokalajeissa, erityisesti maakunnissa, joissa se on erityisen yleinen kala.

Särki sopii hyvin esimerkiksi suolaiseen piirakkaan, ja sitä käytetään usein myös kalakeittojen ja -patojen raaka-aineena. Särkeä voidaan myös savustaa tai paistaa, ja sen maku sopii hyvin esimerkiksi erilaisten mausteiden kanssa tarjoiltavaksi.

Eräs perinteinen suomalainen ruokalaji, joka tehdään särjestä, on ”muikut”. Muikut ovat pieniä särkikaloja, jotka ovat erityisen suosittuja Itä-Suomessa. Muikut valmistetaan yleensä savustamalla tai paistamalla ja tarjoillaan yleensä perunamuusin kanssa.

Jos haluat kokeilla särkeä kotikeittiössä, kannattaa kokeilla erilaisia reseptejä ja valmistustapoja. Särki sopii hyvin monenlaisiin ruokiin ja sen maku on herkullinen ja monipuolinen.

Siika ja suomalaisten ruokatavat

Siika on yksi Suomen suosituimmista kalalajeista, ja sitä käytetään monissa perinteisissä suomalaisissa ruokalajeissa. Siika sopii erinomaisesti savustettavaksi ja graavattavaksi, mutta sitä voidaan myös paistaa, uunissa valmistaa tai käyttää keittojen ja patojen raaka-aineena.

Eräs perinteinen suomalainen ruokalaji, joka valmistetaan usein siiasta, on ”kalakukko”. Kalakukko on perinteinen karjalainen ruokalaji, joka valmistetaan yleensä ruisjauhoista ja täytetään siikafileillä ja sianlihalla. Kalakukon sisällä olevat ainekset muodostavat mehevän ja maukkaan täytteen.Siika sopii myös erinomaisesti savustettavaksi tai graavattavaksi. Graavisiika valmistetaan yleensä suolalla ja sokerilla maustetusta siikafileestä, joka annetaan maustua jääkaapissa muutaman päivän ajan. Savusiiasta taas valmistetaan usein erilaisia leipiä tai salaattia.

Tässä on erikoisempi resepti, jossa käytetään siikaa ja jonka maku on hyvin raikas ja aromikas:

Siikakeitto tilliöljyllä

Ainekset:

 • 1 kokonainen siika (n. 500 g), suomutettuna ja perattuna
 • 1 sipuli, hienonnettuna
 • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna
 • 1 rkl voita
 • 6 dl kalalientä
 • 1 dl valkoviiniä
 • 2 laakerinlehteä
 • 3-4 timjamin oksaa
 • 2-3 perunaa, kuorittuna ja kuutioituna
 • 1 porkkana, kuorittuna ja kuutioituna
 • 1 palsternakka, kuorittuna ja kuutioituna
 • 2 rkl tilliöljyä (tilliä ja oliiviöljyä sekoitettuna)
 • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valmistus:

 • Leikkaa siika neljään osaan.
 • Sulata voi kattilassa ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota, kunnes sipuli on pehmeää.
 • Lisää kalaliemi, valkoviini, laakerinlehdet ja timjami kattilaan. Kiehauta.
 • Lisää perunat, porkkanat ja palsternakka kattilaan. Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat pehmenneet.
 • Lisää siikafileet keittoon ja anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes siika on kypsää.
 • Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.
 • Valmista tilliöljy sekoittamalla tilliä ja oliiviöljyä tehosekoittimessa. Lisää keiton päälle ennen tarjoilua.

Tämä keitto on erinomainen tapa käyttää siikaa ja sen raikas maku sopii hyvin yhteen tilliöljyn kanssa. Voit tarjoilla keiton esimerkiksi ruisleivän kanssa.

Ahven on monipuolinen järvikala

Ahven on yksi Suomen yleisimmistä järvikaloista ja se on erittäin monipuolinen raaka-aine, joka sopii moniin eri ruokalajeihin. Ahvenen maku on raikas ja sen liha on vaaleaa ja mehevää.Ahvenen voi valmistaa monella eri tavalla, esimerkiksi paistamalla, uunissa, savustamalla tai keittämällä. Ahven sopii erinomaisesti myös erilaisiin kastikkeisiin ja lisukkeisiin, kuten perunamuusiin tai erilaisiin kasviksiin.

Ahvenen voi myös valmistaa uunissa esimerkiksi täytettynä. Täytetty ahvenfilee valmistuu helposti sekoittamalla esimerkiksi tuorejuustoa, yrttejä ja sitruunamehua keskenään ja levittämällä se ahvenfileen päälle. Tämän jälkeen ahvenfileet taitetaan kiinni ja paistetaan uunissa.

Jos haluat kokeilla ahventa kotikeittiössä, kannattaa tutustua erilaisiin resepteihin ja valmistustapoihin. Ahven on monipuolinen kala, joka sopii niin paistettavaksi, uunissa valmistettavaksi kuin keittoihinkin.

Hauki suomalaisessa keittiössä

Hauki on yksi Suomen yleisimmistä petokaloista ja se kuuluu myös suomalaisen keittiön perinteisiin raaka-aineisiin. Hauki sopii erinomaisesti monenlaisiin ruokiin ja sen liha on maukasta ja mehevää.

Eräs perinteinen suomalainen ruokalaji, joka valmistetaan usein hauesta, on ”hauki-perunalaatikko”. Laatikko valmistetaan hauki- ja perunaviipaleista, joihin lisätään esimerkiksi kermaa, maitoa ja juustoraastetta. Laatikko paistetaan uunissa, kunnes se on saanut kauniin värin ja on kypsää.

Haukea voi valmistaa myös erilaisina patoina tai keittona. Haukipata valmistetaan yleensä haukifileestä, joka pilkotaan pieniksi paloiksi. Pataan lisätään perunoita, sipulia ja muita kasviksia, ja kaikki kypsennetään yhdessä liemessä. Haukikeitto puolestaan valmistetaan usein haukifileestä, perunoista, porkkanoista ja sipulista, joita kypsennetään yhdessä liemessä.

Haukea voi myös savustaa tai paistaa pannulla. Paistettu haukifilee sopii erinomaisesti esimerkiksi perunamuusin tai kasvisten kanssa tarjoiltuna. Savustettua haukea voidaan käyttää moniin eri ruokiin, esimerkiksi salaattiin tai leivän päälle.

Lahna ja suomalaiset

Lahnan maku on hieman makea ja sen liha on vaaleaa ja kiinteää.

Eräs perinteinen suomalainen ruokalaji, joka valmistetaan usein lahnan perusteella, on ”lahna-ahvenkeitto”. Keitto valmistetaan yleensä lahna-ahvenliemestä, johon lisätään perunoita, porkkanoita, sipulia ja muita kasviksia. Keiton päälle lisätään yleensä lahna-ahvenfileitä ja se tarjoillaan yleensä ruisleivän kanssa.

Lahnaa voidaan myös valmistaa paistamalla tai savustamalla. Paistetut lahnapihvit sopivat erinomaisesti esimerkiksi perunamuusin tai kasvisten kanssa tarjoiltuna. Savustettu lahna voidaan tarjoilla esimerkiksi salaatin tai ruisleivän kanssa.

Lahna on myös erinomainen raaka-aine erilaisiin patoihin ja laatikoihin. Lahnapata valmistetaan yleensä lahnafileestä, joka pilkotaan pieniksi paloiksi. Pataan lisätään perunoita, sipulia, porkkanoita ja muita kasviksia, ja kaikki kypsennetään yhdessä liemessä. Lahna-perunalaatikko valmistetaan lahnafileestä, perunoista ja muista aineksista, joihin lisätään esimerkiksi kermaa, maitoa ja juustoraastetta.

Omega-3-rasvahapot

Suomalaiset järvikalat ovat myös erinomainen valinta terveellisen ruokavalion osana, sillä ne sisältävät runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Järvikalat ovat myös ekologinen valinta, sillä ne ovat usein kotimaisia ja läheltä pyydettyjä.

Etsi reseptejä netistä

Jos haluat kokeilla suomalaista järvikalaa kotikeittiössä, kannattaa tutustua erilaisiin resepteihin ja kokeilla erilaisia valmistustapoja. Järvikalat sopivat hyvin esimerkiksi erilaisten kastikkeiden ja lisukkeiden kanssa tarjoiltavaksi.

Share.

About Author

Leave A Reply