Vesikasvit ja ahvenkalastus: tunnista kasvit ja opi miten niissä kannattaa kalastaa

0

Vesikasvien läheisyydessä kalastaminen on yksi helpoimmista tavoista varmistua siitä, että kalaa varmasti on lähettyvillä. Erilaiset ahvenet rakastavat kasveja ja ovat usein ruohon läheisyydessä, joko uimassa sen läpi tai ruokaa etsimässä. Ahvenet voivat käyttää ruohoa apulinjoina uidessaan tai piileksiä ruohon alla varjossa. Kaikenlaiset ahvenet käyttävät ruohoa hyväkseen säännöllisesti, mutta isobassi pitää ruohoista erityisen paljon

Kaikki eri kasvit luovat mahdollisuuksia kalan saamisen. Totta kai kalastus ja kalan saaminen saattaa joskus tuntua varsinaiselta arpapeliltä, kuin nettikasinolla pelaaminen konsanaan. Eri kasvien ja ruohojen tunteminen sekä tieto siitä, miten missäkin kasvillisuudessa kannattaa kalastaa, tekee sinusta kuitenkin oitis paremman ahvenkalastajan.

Pohjasta kasvavat kasvit vai vedessä kasvavat kasvit?

Ensimmäisenä kasveista tulee tietää, onko kyseessä pohjasta kasvava vai vedessä kasvava kasvi. Pohjasta kasvavat kasvit juurtuvat nimensä mukaisesti pohjaan ja kasvavat ylöspäin pohjasta aina veden pinnan yläpuolelle asti. Pohjasta kasvavat kasvit kasvavat erityisesti matalikoissa, ja niihin kuuluvat esimerkiksi ruo’ot, osmankäämit, järvikaislat sekä vesipajut.

Vedessä kasvavat kasvit puolestaan kasvavat kokonaisuudessaan vedenpinnan alapuolella. Niihin kuuluvat esimerkiksi ärviät, vidat, kiehkuravesirutot sekä amerikanvallisneria. Kaikki nämä kasvit luovat erinomaiset mahdollisuudet ahventen kalastamiseen. Joskus kasvit nousevat pintaan ja luovat maton, joka tarjoaa varjon ja suojan ahvenille ja pienille syöttikaloille.

Oli kyseessä sitten pohjasta kasvava tai vedessä kasvava kasvi, mitä luultavammin sen ympärillä on ahvenia. Tässä on nopea yhteenveto yleisimmistä kasveista ja muutamia vinkkejä miten niiden ympärillä kannattaa kalastaa.

Ruo’ot, osmankäämit, järvikaislat sekä vesipajut

Pohjasta kasvavilla kasveilla on usein sama merkitys ja niiden nimet saattavat vaihdella alueen mukaan. Niiden kalastus muistuttaa kuitenkin toisiaan, vaikka kyseessä olisikin eri lajikkeet. Koska ne kasvavat pystyssä matalikossa, niiden kalastus on erittäin visuaalista.

Yksi parhaimmista tavoista pohjasta kasvavien kasvien kalastukseen on jigin tai muun pehmeän muovin asettaminen kasvien jättämiin rakoihin. Jokaisen ruo’on tai kaislan välissä on erinomainen paikka syötillä, sillä ahven voi helposti piileksiä tämäntyyppisen kasviston varsien välissä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota varsissa näkyvään liikkeeseen, sillä niiden läpi uivat ahvenet antavat vinkin olinpaikastaan heiluttamalla varsia hieman liikkuessaan.

Tämäntyyppinen kasvisto ylettyy usein pitkälle ja näyttää suurin piirtein samalta koko matkan ajan. Siksi voi olla vaikea päättää, mistä kannattaa aloittaa. Siksi paras neuvo onkin keskittyä alueisiin, jotka eroavat hieman muusta ympärillä olevasta. Se voi olla siellä, missä ruo’ot muodostavat pisteen, syvempivetiset osiot, tai paikat, joissa on sekaisin muitakin ruohoja. Nämä hienovaraiset muutokset antavat kaloille jotakin, mistä pitää kiinni ja samalla sinulle puolestaan kalapaikan, jossa suurella todennäköisyydellä tärppää.

Ärviät, vidat sekä kiehkuravesirutot

Kaikki nämä kasvityypit ovat ahvenien mieleen, ja se miten tehokkaasti niissä voi kalastaa riippuu kasviston korkeudesta vedessä. Kannattaa aina etsiä kohtia, joissa erilaiset ruohot kasvavat yhdessä. Lajien monimuotoisuus ja erilaisuus houkuttelee ahvenia paikalle, mikä tietenkin tekee paikasta hyvän kalastuksellekin.

Vuoden loppupuolella, kun kasvit kasvavat pintaan asti ja luovat maton, mahdollisuudet ovat rajalliset. Ennen kuin kasvit kasvavat pintaan asti, ovat mahdollisuudet paljon laajemmat.

Kalastajat voivat käyttää hyväksi kasvistossa olevia pieniä aukkoja, kasviston reunoja tai sellaisia paikkoja, joissa kasvisto puuttuu kokonaan. Nämä pieneltä vaikuttavat muutokset ovat tosiasiassa suuria, kun kyseessä on suuri vesistö. Erilaiset pienet muutokset vetävät puoleensa ahvenia, jotka etsivät kasvien seasta seuraavaa ateriaa. Yksi parhaimmista uistimista hajallaan olevaan ruohoon on jigi, koska sitä voi käyttää kaikenlaisessa kasvistossa.

Share.

About Author

Leave A Reply